Your browser does not support JavaScript!

Odložená daň

Dobrý den, prosím o názor ohledně vykazovaní odložené daně z hlediska US GAAP. Jsme účetní jednotka, která tvoří konsolidační celek ( mateřská společnost s dceřinnými společnostmi v zahraničí). Je mateřská spol. včetně dceřinných společností povinna vypočítat odloženou daň dle zákonů platných v zemi,kde působí a následně promítnout do US GAAP reportů, nebo můžeme stanovit jednotný výpočet pro všechny společnosti?Děkuji za odpověď

Matka musí spočítat odloženou daň zvlášť pro každou jednotku, která je „samostatní zdanitelní komponent“ (SFAS 109.17 „tax-paying component“), čím se rozumí „jednotku která podléhá jedné Danova autoritě.

Například, společnost ABC se skládá z Americké matky A Inc, německé dcery B AG a české dcery C a.s. Protože B AG která platí německé daně a C a.s. české, jednalo by se o dva komponenty podle SFAS 109. Pokud by se však jednalo o dvě české firmy, například B a.s. a C s.r.o., protože obě by platili české daně, mohly by se sloučit do jednoho komponentu.

Při sestavená závěrky, se vykazuje jeden daňový náklad (kde se všechny komponenty sečtou) ale odložená daň se může sečíst pouze pokud je buď aktivní nebo pasivní.

Například pokud by matka a komponenty vykazovali odložení daňovou pohledávku ve výši 20, 15 a 10, ABC by vykázala jednu pohledávku ve výši 45. Pokud by B však vykazoval závazek ve výši 15, ABC by vykázala pohledávku 30 a závazek 15.

Pro pořádek, také cituji celý odstavec 17:

“Deferred taxes shall be determined separately for each tax-paying component (an individual entity or group of entities that is consolidated for tax purposes) in each tax jurisdiction. That determination includes the following procedures:

“a. Identify (1) the types and amounts of existing temporary differences and (2) the nature and amount of each type of operating loss and tax credit carryforward and the remaining length of the carryforward period

“b. Measure the total deferred tax liability for taxable temporary differences using the applicable tax rate (paragraph 18)

“c. Measure the total deferred tax asset for deductible temporary differences and operating loss carryforwards using the applicable tax rate

“d. Measure deferred tax assets for each type of tax credit carryforward

“e. Reduce deferred tax assets by a valuation allowance if, based on the weight of available evidence, it is more likely than not (a likelihood of more than 50 percent) that some portion or all of the deferred tax assets will not be realized. The valuation allowance should be sufficient to reduce the deferred tax asset to the amount that is more likely than not to be realized.”

Přidat komentář