Your browser does not support JavaScript!

Normal capacity - inventory

Zdravim, vo svojej publikacii uvadzate, ze z dovodu konvergencie sa zadefinovala aj normalna kapacita. Kde zakladne pravidlo je, ze pocas neobvykle nizkej resp. vysokej vyroby, firma nebude na kazdy vyrobeny kus aplikovat skutocnu reziu, ale normalnu - VAP celej vyroby.v ARB 43 sa stretavam s textom:The actual level of production may be used if it approximates normal capacity. In periods of abnormally high production, the amount of fixed overhead allocated to each unit of production shall be decreased so that inventories are not measured above cost. The amount of fixed overhead allocated to each unit of production shall not be increased as a consequence of abnormally low production or idle plant.Unallocated overheads shall be recognized as an expense in the period in which they are incurred. Other items such as abnormal freight, handling costs, and amounts of wasted materials (spoilage) require treatment as current period charges rather than as a portion of the inventory cost. Mozte mi to prosim blizsie rozobrat?Dakujem.

Například, během roka firma vyrobí 50 kusů výrobku a spojení s ním má fixní náklady ve výší 200.

Ona se však nevyrábí plynule ale, 5 první kvartál, 15 druhý, 20 třetí a 10 čtvrtí.

Kdyby firma alokovala fixní režii přímo na výrobu, v prvním kvartálu by na každí výrobek dala 10, během druhého 3.3, během třetího 2.5, atd.

To by samozřejmě způsobilo výkyvy nejen ve v cost of sales, ale (protože tržby budou pravděpodobně stejně variabilní jako výroba) v gross profit, atd.

Proto místo přímé alokace, se alokují fixní náklady na základě normal capacity (co je pouze jak se řekne průměru aby to znělo hezky účetně), neboli 4 na kus.

Přidat komentář