Your browser does not support JavaScript!

Multiple Element Arrangements

Dobry den. Chcel by som sa opytat, ci mate nejake skusenosti s Multiple Element Arrangements. Respektive, aky je rozdiel v uvedenom vykazovani vynosov medzi US GAAP, IFRS a ceskym (slovenskym) uctovnictvom.Dakujem

Momentálně IFRS a US GAAP jsou v této oblasti srovnatelní (slovenský a český účetnictví neznám natolik dobře abych je byl schopen z IFRS/US GAAP porovnat).

US GAAP problematiku řeší především jednotným názorem EITF 00-21, který je konzistentní z IAS 18 (ačkoliv je podstatně podrobnější). Proto dnešní US GAAP a IFRS jsou v této otázce srovnatelní.

Problém je v tom že ani jeden systém problém neřeší tak aby byl konzistentní z moderním pojetím účetní teorie (tzv. podhled změn v majetku a závazků, který nahrazuje starý pohled výnosů / nákladů).

Proto jak IASB (http://www.iasb.org/uploaded_files/documents/16_20_revenue-ps.pdf) tak Americká komise pro cenné papíry (http://www.sec.gov/info/accountants/staffletters/eitf071901.htm) má vůči součastné praxi vážné výhrady.

To je také důvod proč momentálně probíhá projekt, který má tuto celou účetní oblast (uznávání výnosů) zmodernizovat (a doufejme definitivně vyřešit).

Vývoj projektu můžete sledovat na stránkách FASB (http://www.fasb.org/project/revenue_recognition.shtml).

Víc Vám však (protože součastní praxe není směrodatná) dnes povědět nedokážu.

Přidat komentář