Your browser does not support JavaScript!

Krach firem

Dobrý den, ke zkoušce z mezinárodního účetnictví bych potřebovala vědět, proč došlo v souvislosti s používáním US GAAP ke krachu mnoha firem. Bohužel nevím v terých letech ani další údaje. Mám pouze jednu tézi, že se to stalo vlivem vyplácení dividend i když společnosti neměli vlastní kapitál. Předem děkuji za jakoukoli odpověď.Eva M.

Dobrý den,

Odpověď na tuto otázku je celkem složitá ale v kostce se dá říct, že firmy zkrachovali protože jejich vedení byly odměňovány primárně opcemi na akcie a chyběl dostatečný dozor ze strany auditorů (tento dozor chyběl protože auditoři vedle audit také poskytovali velmi lukrativní poradenské služby, co ovlivnilo jejich nezávislost).

Protože hodnota opcí je velmi citlivá na změny v EPS (zisku na akcie), vedení firem občas (často se zapomíná že se jednalo o méně než 10% všech firem - zbývajících více než 90% vždy postupovaly korektně), skreslovali hospodaření (aby firmy vykazovali plynule rostoucí EPS).

Samozřejmě, jednou jak vyšlo najevo, že se jednalo o účetní fikci (nikoli ekonomickou skutečnost), akcionáři (a často i zákazníci a dodavatele - kdo chce obchodovat z podvodníkem?) od firem utekly, co způsobilo propad akcii na burze.

Pokles ceny vedl k poklesu kapitálu a to k tomu, že věřitele vypověděli závazky (dluhopisy a půjčky obvykle upravují minimální nutní podíl vlastního kapitálu). Protože firmy neměli na to, aby věřitele vyplatili, zkrachovali.

Samozřejmě, že hodně zjednodušuji. Ale tato skupina (která je zaměřená na řádnou aplikaci US GAAP nikoli jejich skreslování) není místo pro vyčerpávající diskusi tohoto téma.

Přidat komentář