Your browser does not support JavaScript!

IAS a vstup ČR do EU

Jaké jsou předpokládané změny v zákoně o účetnictví v souvislosti se vstupem ČR do EU?Které z nich budou pro podnikatelské subjekty nejdrastičtější, a které budou jako první?Děkuji předem za odpověd.

Protoze moje hlavni zamereni neni ceska scena (ja se spis venuji zahranicnimu deni) nejsem ten prava osoba, ktera by na takovouto otazku mela odpovidat. Nedavno jsem vsak psal recenzi na clanek Ucetnictvi v CR a evropske harmonizacni procesy, ktery se ma brzy objevit v casopisu Acta Oeconomica Pragensia (vydavany VSE v Praze) a ktery bych Vam doporucil.

Podle autora clanku asi nejpodstatnejsi zmena bude ta, ze financni ucetnictvi a dane budou od sebe odelene, a tak tzv. danove ucetnictvi bude nahrazeno tzv. danovou evidenci (ktera se povede nezavisle na ucetnictvi).

Jediny nazor, ktery mam (i presto, ze se tvrdi opak), je ze IFRS pravdepodobne ceske narodni standardy (jednou jak budou oddelene od dani) brzy nahradi. Duvod je jediny. Aby uprava ceskych standardu vedla k tomu, ze budou odpovidat pozadavkum IFRS, tak i ceske narodni standardy by musely vyzadovat stejne postupy, jake vyzaduji IFRS. Protoze takovato uprava by byla celkem nakladna, je proto logictejsi, aby IFRS byly prevzaty primo, misto toho, aby se zatezoval statni rozpocet dalsimi vydaji urcenymi na upravu.

Dalsi duvod, proc jsem toho nazoru je, ze ceske narodni standardy nejsou skutecne ceske (byly prevzaty z Francie na zacatku devadesatych let), a proto neni nutne prekonat stejny stupen “narodni hrdosti”, jako v mnoha jinych zemi EU.

Děkuji za Vaši odpověď.

Jen ještě pro doplnění, v kterém čísle AOP vyšel článek a zmíněná recenze?

S pozdravem ...

PVo

Přidat komentář