Your browser does not support JavaScript!

fas 34

Dobry den,chcem sa opytat, ci chapem spravne, ze podla fas 34 sa kapitalizuju uroky suvisiace s nadobudnutim majetku aj formou kupy alebo sa tato moznost vztahuje len na majetok nadobudnuty vlastnou cinnostou?

Ano, úrok se kapitalizuje pouze, pokud pořízení majetku (čas, během kterého se majetek dává do stavu, kde může sloužit úkolu, ke kterému byl pořízen) trvá značnou dobu.

Pokud se jedná o pořízení už hotového majetku, tento časový úsek je krátký (spočívá pouze v instalaci a zavedení do provozu), takže žádný kapitalizovatelný úrok nevzniká.

Pokud se jedná o majetek vytvořený ve vlastní režii, doba pořízení trvá značnou dobu, a během této doby vznikne úrok, který se (podle SFAS 34) kapitalizovat MUSÍ.

Proto odstavec 9 obsahuje tento příkaz:

9. Interest SHALL BE CAPITALIZED for the following types of assets (qualifying assets):

A. ASSETS THAT ARE CONSTRUCTED OR OTHERWISE PRODUCED FOR AN ENTERPRISE'S OWN USE (including assets constructed or produced for the enterprise by others for which deposits or progress payments have been made)

b. Assets intended for sale or lease that are constructed or otherwise produced as discrete projects (e.g., ships or real estate developments).

c. Investments (equity, loans, and advances) accounted for by the equity method while the investee has activities in progress necessary to commence its planned principal operations provided that the investee's activities include the use of funds to acquire qualifying assets for its operations.

Přidat komentář