Your browser does not support JavaScript!

Dohadné položky dle mezinárodních standardů

Prosím o pomoc v oblasti dohadných účtú pasivních /Estimated accured items, odhady nákladů /Reportujeme výsledky naší mateřské společnosti v IFRS. to znamená, že české účetnictví překlápíme do IFRS. Momentálně máme problém jak vykázat v IFRS zbytky, rozdíly mezi odhady a skutečností. Skutečné hodnoty jsme znali až po sestavení výkazů a jsou z hlediska hospodaření naší společnosti nad hranicí materiality. V českém účetnictví je to jednoduché. V roce zjištění zúčtuji tento rozdíl do výnosů a dodaním.

Co se tyce odhadu nakladu, tak se jedna o tzv. udalost po datumu zaverky (subsequent event) a spravny postup je opravit odhadnuty naklad na jeho skutecnou vysi. Pokud puvodni odhad byl prilis vysoky, tak se provede reversal (nadbytecna castka se zauctuje na strane dal na puvodni nakladovy ucet). I pres to, ze to neni standardni, lze take provest tzv. storno zapis neboli void (kde se castka zauctuje zaporne na strane MD puvodniho nakladoveho uctu). Zauctovat tuto polozku do vynosu vsak nikdy neni prijatelne.

Pokud je konecna castka nizsi nez byl odhad, tak se naklad zvysi.

Je dobre tyto veci stihnout predtim, nez matka dokonci svou vlastni zaverku a vyda svou vyrocni zpravu. V tomto pripade se pro ni jedna pouze o opravy k soucasnemu obdobi. V opacnem pripade jsou to opravy minuleho obdobi, ktere vyzaduji restatement (pokud jsou z pohledu matky materialni).

Přidat komentář