Your browser does not support JavaScript!

Dlouhodobá půjčka mezi spřízněnými stranami

Dobrý den pane Mládku,
mám situaci, kdy společnost A půjčila společnosti B. Splatnost je na vyžádání. Jelikož společnost B půjčila peníze další společnosti ze stejného holdingu, která ty peníze potřebuje jako důkaz dostatečné výše finančních prostředků, je splatnost tak nějak neurčitá a hodně dlouhodobá.
Společnost A a B jsou součástí dvou různých holdingů, ale jsou spřízněné díky akcionářům, kteří jsou stejní pro oba holdingy.
Úrok byl stanoven jako 0,7% navýšený o 3-měsíční EURIBOR ke konci každého roku. Úrok se bude každý rok splácet. Z toho tedy úrok 0,3% není moc rozumný dle mého názoru.
Abych tedy ve společnosti A mohla zaúčtovat půjčku "na délku paže", tak mi chybí jeden z hlavních faktorů a to doba, na kterou je ta půjčka.

Je možné si dobu splatnosti určit třeba na 20 let, abych mohla hodnotu pohledávky diskontovat? Každý rok bych musela asi svůj odhad opět zvážit a případně výpočty upravit? Uvažuji prosím dobře?

Děkuji moc.
Katka

Dobry den,

omlouvam se za opozdenou reakci, ale z nejakeho duvodu mi neprisla notifikace, kdyz jste prispevek vlozila.

Ja bych to neresil nejak slozite. Pujcky bych jednoduse zauctoval a vykazoval v nominalni hodnote a odkazal bych na prilohu, kde to popisu, jak vyzaduje IAS 23.18.

Pridelovat tomu nejakou nahodnou dobu ve snaze to vykazovat, jako by to byla pujcka "na delku paze", se mi stejne nezda konzistentni s logikou IAS 23.23.

 

Přidat komentář