Your browser does not support JavaScript!

Comprehensive income

Dobrý den!Měla bych dotaz ohledně chápání comprehensive income v českém a mezinárodním prostředí. Je zde vubec nějaký rozdíl, nebo ho české účetní standarty akceptují? 

Vase otazka neni jen velmi siroka, ale take zni hodne jako neco, na co by se Vas mohli ptat ve skole (kde byste mela prezentovat vlastni nazory a znalosti, nikoli ty, ktere jste nasla na netu).

Ale v kostce, ne, ceske predpisy s pojmem ani polozkou comprehensive income nepracuji.

Hlavnim duvodem je, ze ceske ucto je zamerene hlavne na informacni pozadavky statu pri prosazovani sve fiskalni politiky, zatimco US GAAP slouzi jen investorum pri alokaci jejich financnich zdroju.

Velice děkuji za odpověď. Máte pravdu, informace potřebuju pro studijní účely. Bohužel mám účetnictví teprve prvním semestrem a zrovna neoplývám hlubokými znalostmi...Ale každopádně samozřejmě Vaši odpověď využiji pouze jako základní informaci, kterou dále prohloubím. Velice děkuji ještě jednou

Aha.  A ja jsem Vas podezrival z toho, ze hledate odpovede na  zkusebni otazky.

Pokud tomu neni tak, svou odpoved trochu rozsirim.

Ceske predpisy (prestoze obsahuji urcite prvky "financniho ucetncitvi") stale primarne slouzi jako vychodisko pro stanoveni danoveho zakladu.  Proto se bezne neuctuje o "nerealizovanych ziscich a ztratach".

Treba, pokud by cesky podnik koupil akcie za 100 a jejich cena na trhu vzroste na 120, do vysledku hospodareni / danoveho zakladu neda nic.  Pouze pokud by akcie prodal, vysledek hospodareni / danovy zaklad by se zvysil o tech 20.

US GAAP a IFRS se vsak snazi informovat investory, a ty zajimaji nejen vynosy / naklady, ale take zmeny v hodnote majetku / zavazku.  Proto podle obou by se tech 20 promitlo do vysledku firmy.

Ale, protoze se nejedna o beznou, kratkodobou investici, nepromita se do bezneho vysledku (net income), nybrz do uplneho (comprehensive income).

Přidat komentář