Your browser does not support JavaScript!

10-K Report

Zdravim,chcem sa opytat na 10-K Report - ci ste sa uz niekdy stretli s tymto druhom reportu. Z toho co sa mi podarilo vygooglovat na nete mi je jasne, ze je to urcita suhrnna prezentacia financnej situacie podniku, suhrn obchodnych informacii a pod., ktoru robia verejne obchodovane spolocnosti. Neviem, ci sa teraz pytam ne/spravne, ale naco je potrebny tento report, ked taketo udaje su vo vyrocnych spravach?Vopred vdaka za odpoved.

Form 10 K, 10 Q a 8 K jsou základní reporty, které společnosti, obchodované na území Spojených států, musí odevzdat americké Komisi pro cenné papíry.

Informace, obsažené ve Form 10 K a Q jsou sice podobné těm, které firmy publikují ve výroční zprávě, ale obvykle bývají podrobnější, a co je (z pohledu SEC) důležitější, na standardizovaném formuláři (a čím dál tím častěji ve formátu .xbrl), ve kterém se členové SEC dobře vyznají.

Některé firmy (protože nemusí) žádnou výroční zprávu ani nepublikují. Pokud si od třeba Apple nebo Microsoft nějakou vyžádáte, dostanete právě Form 10 K.

Většina firem však vedle Form 10 K také publikuje výroční zprávu. Důvodem je, že chtějí (SEC o žádné obrázky veselých zaměstnanců a upřímně se tvářícího vedení nestojí) publikovat něco, co působí estetickým dojmem, a firmě poskytne možnost prezentovat se v lichotivém světle.

Přidat komentář